Bramborové placky se škvarky - postup přípravy
Bramborové placky se škvarky prosluly jako hlavní téma stejnojmenné klasické staropražské písně. Pokud jste někdy přemýšleli o tom, který že to recept měl její autor na mysli, pak vyzkoušejte ten od paní Jaroslavy Slavíkové a poznejte jeho báječnou chuť sami.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je, nechte vychladnout a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přidejte sůl, vejce a nadrobno nasekané škvarky. Nakonec přisypejte hrubou mouku v takovém množství, abyste zadělali hutné a soudržné těsto.
Pokud chcete, do těsta můžete přidat také okapané a překrájené kysané zelí, která dodá plackám šmrnc.
Z bramborového těsta zformujte šišku, která připomíná knedlík. Rozkrájejte ji na plátky a z každého z nich v rukách vytvarujte přiměřeně silnou placku. S pomocí příborového nože vytvořte na všech plackách ozdobné mřížkování.
V pánvi rozehřejte trochu sádla nebo rostlinného oleje. Každou placku „namočte“ do hrubé mouky a vložte ji do rozpáleného oleje smažit po obou stranách dozlatova.
Ponoření placek do mouky má tu výhodu, že sníží savost těsta, které nenacucá tolik oleje, a díky tomu nejenže jsou placky méně mastné, ale také nemusíte olej neustále při smažení dolévat.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.