Bramborové šišky s perníkem - postup přípravy
Bramborové šišky jsou velmi staré jídlo, které, ač bylo z těch jednodušších a takzvaně chudších, chutná neskutečně dobře. Paní Lenka Sedláčková se s námi podělila o svůj osvědčený recept na šišky se strouhaným perníkem.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce doměkka, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim vejce, krupičku, polohrubou mouku a špetku soli a uhněťte hladké a homogenní těsto.
Z těsta vytvořte dlouhé válečky, které rozkrájejte na delší kousky. V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte trochu soli a vhoďte do ní připravené bramborové šišky, které vařte asi 10 minut.
Po dovaření vylovte bramborové šišky z vody děrovanou lžící a nechte je důkladně okapat. Podávejte je posypané strouhaným perníkem a polité rozpuštěným máslem. Pokud chcete, můžete přidat i trochu moučkového cukru.