Bramborové šulánky s mákem - postup přípravy
Bramborové šišky nebo také šulánky jsou velmi starý pokrm, který vařívaly už prababičky. Svůj oblíbený recept na ně s námi sdílela paní Vladimíra Bosáková.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Slijte je, nechte je vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte. Přidejte k nim dvě vajíčka, špetku soli, hrst dětské krupičky a tolik hrubé mouky, abyste získali tvárné a nelepivé těsto, které ale nesmí být tuhé, aby se dalo tvarovat.
Z bramborového těsta vyválejte dlouhý váleček, který nožem rozkrájejte na kratší dílečky. Ty mezi dlaněmi tvarujte do typických šišek se špičatými konci a vhazujte je ihned do vroucí osolené vody.
Poznámka: Vodu dejte vařit dostatečně včas, abyste nečekali s již hotovým těstem. To totiž v průběhu času řídne a ve vodě by se rozvařilo.
V hrnci vhozené šišky opatrně oddělujte ode dna, aby se nepřipálily, a počkejte, dokud nevyplavou na hladinu. Od té chvíle počítejte asi 1 až 1,5 minuty varu a vylovte je z vody děrovanou lžící nebo cedníkem.
Šišky ihned rozdělte na talíře, posypejte je dle chuti mletým mákem a moučkovým cukrem, polijte je rozpuštěným máslem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.