Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborový chléb z kynutého těsta

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Bramborový chléb z kynutého těsta - postup přípravy

Bramborový chléb je měkký, vláčný a má křupavou kůrku. Recept je snadný, rychlý a umožňuje vám mít po ruce vždy čerstvé pečivo, které můžete použít různými způsoby.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Brambory se slupkou omyjte a vařte je 15–20 minut. Poté je nechte vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte je najemno. 

2. KROK

Nyní si připravte kvásek. V misce smíchejte teplou vodu s cukrem a droždím. Ingredience míchejte tak dlouho, dokud se droždí nerozpustí.  

3. KROK

Ve větší míse smíchejte mouku se solí, olejem, nastrouhanými bramborami a nakonec přidejte také kvásek. Pomocí rukou uhněťte těsto, které se nelepí. 

Tip: Pokud je těsto lepivé, přidejte více mouky. Pokud je naopak příliš suché, přilijte trochu vody.

4. KROK

Těsto vložte do mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte ho 30 minut kynout na teplém místě. Z těsta následně vyválejte plát o výšce 4 cm a nadvakrát ho přeložte tak, jak to můžete vidět ve videu níže. 

5. KROK

Těsto nechte kynout pod utěrkou dalších 30 minut. Poté z něj znovu vytvořte plát o výšce 4 cm a znovu ho nadvakrát přeložte. Naposledy z něj udělejte plát, z kterého vytvořte bochník tak, že budete do středu, směrem k sobě, překládat okraje těsta.

6. KROK

Bochník otočte spojem směrem dolů, vložte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho kynout pod utěrkou, dokud se nenahřeje trouba. Potrvá to přibližně 10 minut. Do vyhřáté trouby vložte hrnec s horkou vodou a nad něj vložte plech s chlebem. 

7. KROK

Bramborový chléb pečte na 210 °C po dobu 20 minut, pak snižte teplotu na 180 °C a chléb pečte dalších 40 minut. 

Poznámka: Chléb položte na chladící mřížku, aby se nezapařil zespoda a poté ho podávejte nakrájený na kousky.

8. KROK

Tip: Bramborový chléb skvěle chutná namazaný čerstvým máslem a posypaný nakrájenou jarní cibulkou. 

9. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů