Brokolicový nákyp s parmezánem - postup přípravy
Pokud máte chuť na vynikající oběd, který neobsahuje maso, vyzkoušejte tento brokolicový nákyp s parmezánem. Jeho příprava je velmi snadná a zvládne ji i začátečník.
Ingredience
Na očištění
Brokolici rozeberte na růžičky, košťál oloupejte a do mísy nalijte vodu. Přidejte do ní přibližně 1 lžíci octu a brokolici do ní na 10 minut namočte.
Brokolici vyjměte z vody, opláchněte ji a poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli, mrkev a česnek očistěte, červenou papriku omyjte a zbavte ji semeníků.
Cibuli, červenou papriku a mrkev nakrájejte na drobné kostičky, česnek nasekejte nadrobno. Do pánve vložte máslo, nechte ho rozehřát a poté na něm orestujte česnek po dobu 30 vteřin.
K česneku přidejte nakrájenou cibuli s mrkví a směs restujte 2 minuty. Poté k nim přidejte i papriku a směs restujte bez poklice po dobu 10 minut.
Zeleninou směs přendejte do mísy k brokolici a vše dobře promíchejte. Následně ji dochuťte solí a mletým černým pepřem dle chuti.
Do mísy rozklepněte vejce a přidejte do nich smetanu ke šlehání. Poté směs dochuťte solí, pepřem a sušenou bazalkou.
Do vaječné směsi přidejte 50 g nastrouhaného parmezánu a vše velmi dobře promíchejte pomocí metličky.
Vaječnou směs nalijte k zelenině a vše velmi pečlivě promíchejte. Poté zapékací mísy o velikosti 34×24 cm vyložte pečicím papírem, směs do ní přendejte a uhlaďte ji.
Brokolicovou směs posypte zbytkem parmezánu a sušenou bazalkou. Nákyp poté přendejte do předehřáté trouby na teplotu 200 °C a pečte ho do po dobu 35–40 minut.
Hotový brokolicový nákyp vyjměte z trouby, nakrájejte ho a servírujte. Před podáváním ho můžete ozdobit čerstvými bylinkami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: cooking kisy