Chlebová polévka s opečenými krutony - postup přípravy
Když je třeba nakrmit hladové krky, chutná polévka se dá uvařit i z obyčejného včerejšího chleba. Vyzkoušejte osvědčený a velmi dobrý recept od paní Petry Pospíchalové.
Ingredience
Na krutony
Starší chléb nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte trochu sádla a osmahněte na něm kostičky chleba dozlatova. Když začnou „chrastit“, přihoďte pokrájené stroužky česneku a trochu kmínu. Ještě chvilku společně opékejte, dokud česnek nezačne vonět. Poté obsah hrnce podlijte vodou s rozmíchaným masoxem, popřípadě vývarem.
Polévku dochuťte domácí vegetou a solí a nechte vše vařit tak dlouho, dokud se chleba nezačne úplně rozpadat. V tu chvíli polévku promixujte tyčovým mixérem dohladka. V misce rozkvedlejte vajíčko a za stálého míchání jej vlijte do polévky. Podle chuti ji pak ještě dolaďte solí, pepřem a sušeným česnekem. Nakonec přidejte majoránku nebo, jak říká autorka, „zelený bordel“, tj. čerstvé, jemně nasekané bylinky, a vypněte oheň.
V pánvi rozehřejte trochu sádla. Dva krajíce chleba rozkrájejte na malé kostičky, které vhoďte na pánev s tukem, posypejte je solí a sušeným česnekem a opékejte ze všech stran, dokud nezezlátnou. Hotovou polévku servírujte posypanou hrstičkou opečených krutonů.