Cibulový chléb s uzenou šunkou a semínky - postup přípravy
Mějte čerstvé pečivo stále po ruce, když na něj dostanete chuť. Cibulový chléb podle paní Jany Podolákové Burkartové je velmi jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci.
Těsto
Kvásek
Na potření
Nejprve si připravte kvásek smícháním teplé vody, droždí a hladké mouky. Směs nechte 15 minut kynout a zatím si připravte základ na těsto.
Ve větší míse smíchejte oba druhy mouky, sůl, polovinu množství smažené cibulky, uzenou šunku nakrájenou nadrobno, polovinu množství slunečnicových semínek, provensálské koření a změklé sádlo.
Tip: U tohoto receptu byla použita balená smažená cibulka, kterou je možné zakoupit v obchodě. Můžete si ji ale také připravit sami doma.
Do mísy vmíchejte kvásek a uhněťte hladké těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte jej kynout 1 hodinu na teplém místě. Poté těsto rozdělte na dvě části a obě zformujte do tvaru obdélníku.
Připravte si dvě menší formy na pečení chleba, které vytřete tukem, vysypte trochou mouky a vložte do každé z nich jednu část těsta, která nechte kynout dalších 30 minut.
Poté povrch obou těst potřete žloutkem rozšlehaným v mléce a posypte jej zbytkem semínek a cibulky. Cibulové chleby pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 60–70 minut, dozlatova.
Tip: Hotový chléb můžete podávat jako přílohu, ale také k snídani s pochoutkovým salátem a plátky šunky.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.