Cikánská pečeně s máslovou omáčkou - postup přípravy
Cikánská pečeně, to je šťavnaté maso s jemnou máslovou omáčkou, které je plněné pancettou a výživnou zeleninou. Pokrm je ideální k podávání na slavnostech.
Základ
Pesto
Náplň
Do omáčky
Do pekáče
Vepřové maso nakrájejte na plátky o šířce 0,5–0,7 cm. Poté pórek nakrájejte na kousky a vložte ho do mixéru i s nakrájeným česnekem. Ingredience rozmixujte a přidejte k nim smetanový sýr se solí a pepřem.
Vše důkladně zamíchejte a vzniklou hmotu odložte bokem. Cibuli nakrájejte na proužky a papriku nadrobno.
Tip: Papriku můžete použít nakládanou i čerstvou. Z čerstvé papriky předem odstraňte semeník.
Na závěr nakrájejte na plátky panchettu, kterou můžete nahradit klasickou anglickou slaninou. Pekáč vymažte olivovým olejem a rozprostřete do něj síťku z provázku na pečení.
Tip: Při plnění pekáče se inspirujte postupem níže ve videu.
Na síťku položte plátek masa, který osolte, opepřete a pokryjte několika proužky cibule, paprikou a plátky pancetty. Tu zakryjte dalším plátkem masa, které potřete pórkovým pestem. Na to položte plátky pancetty, které zakryjte masem.
Poznámka: Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení byste měli zakončit plátky pancetty.
Maso svažte ze všech stran, polijte ho olivovým olejem a pečte ho v předehřáté troubě na 220 °C po dobu 50 minut.
Tip: Pokud vám zbyla nějaká zelenina, můžete ji rozprostřít do pekáče kolem masa spolu s rozmarýnem.
Po této době maso polijte pivem a pokračujte v pečení při teplotě 200 °C po dobu 35 minut. Cikánskou pečeni zabalte do alobalu a nechte ji 10 minut odpočívat.
Mezitím sceďte výpek z pekáče a ochuťte ho citronovou šťávou. Tekutinu přiveďte k varu a vmíchejte do ní sůl, pepř a máslo. Vzniklou omáčku odstavte z tepla, a jakmile se máslo rozpustí, podávejte ji s nakrájeným masem a oblíbenou přílohou.
Tip: Jako přílohu můžete použít vařené brambory nebo hranolky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně