Citronová babeta - postup přípravy
Citronová babeta je výborný moučník se svěžím citronovým nádechem, jenž je stejně jednoduchý jako každý druhý litý koláč, chutí ho však jen tak něco nepředčí. Podle receptu, který nám poskytla paní Kateřina Sojková, ho zvládne upéct i naprostý začátečník.
Na babetu
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. V míse pak do pěny ušlehejte žloutky spolu s cukrem. Přidejte vodu, olej, mouku a prášek do pečiva. Z jednoho citronu nastrouhejte do směsi pečlivě omytou kůru, z obou plodů do ní vymačkejte šťávu a pečlivě zamíchejte.
Bílky v jiné míse ušlehejte do tuhého sněhu. Ten pak opatrně vmíchejte do těsta tak, aby zůstalo nadýchané.
Vymažte dortovou formu máslem a vysypejte moukou a nalijte do ní těsto. Rozehřejte troubu na 150 °C a pečte babetu asi 45 minut. Ještě horkou ji pocukrujte moučkovým cukrem a po vychladnutí ji můžete podávat.