Čočka po brněnsku s gothajem, vejcem a okurkou - postup přípravy
Čočka po brněnsku je trochu netradiční verze klasického receptu, ozvláštněná zakysanou smetanou a podávaná se smaženým gothajem, vajíčkem a kyselou okurkou. Už spoustu let ji takto vaří paní Marie Kopalová.
Ingredience
Čočku propláchněte pod tekoucí vodou a vsypte ji do hrnce s vodou, kde ji nechte alespoň 1 až 2 hodiny stát. Poté vodu slijte, nahraďte ji novou, přidejte do ní lžičku soli a jeden bobkový list a na sporáku přiveďte k varu. Na středním ohni čočku vařte asi 20 minut, dokud zcela nezměkne. Asi v polovině vaření do hrnce přidejte jemně nastrouhanou mrkev a kousek celeru, promíchejte a nechte dovařit.
V pánvi rozehřejte rostlinný olej a nechte na něm osmahnout nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova. Zaprašte ji hladkou moukou a za stálého míchání ji restujte, dokud nezíská sytě zlatavou barvu. Do jíšky přilijte jednu naběračku vody z vařené čočky, důkladně ji rozmíchejte a za stálého míchání ji vlijte do hrnce s čočkou.
Zahuštěnou čočku nechte ještě asi 5 až 10 minut povařit a odstavte ze sporáku. Vmíchejte do ní zakysanou smetanu, prolisovaný česnek a podle chuti trochu octa. Znovu dobře promíchejte a nechte chvilku proležet.
V pánvi rozehřejte olej a osmahněte v něm kousek na proužky pokrájené cibule do sytě hnědavé barvy. Na novém tuku osmahněte plátky gothaje a nakonec volská oka. Čočku rozdělte na talíře, doplňte ji kyselou okurkou, smaženým gothajem a vejcem a posypejte trochou zlatavé cibulky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.