Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort s karamelem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Čokoládový dort s karamelem - postup přípravy

Čokoládový dort bude vždy mezi členy rodiny i návštěvami velmi oblíbený. Hodí se skvěle nejen jen tak ke kávě, ale také k různým slavnostním příležitostem. Rozhodně s ním nikdy nešlápnete vedle a strávníci se po něm budou olizovat až za ušima.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Karamel

Čokoládový krém

Šlehačka

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Připravte si formu, lehce ji vymažte olejem a dno vyložte pečicím papírem. Sušenky vložte do mísy kuchyňského robota a rozemelte je na drobky. Přidejte 2 lžíce kakaa, měkké máslo a vše důkladně promíchejte rukama. Výslednou směs rovnoměrně rozprostřete na dno a boky formy. Vložte ji na 30 minut do lednice a poté dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně po dobu 10 minut.

2. KROK

Následně si připravte karamel. Do hrnce vložte 250 g cukru a zapněte hořák na střední plamen. Rozehřejte cukr, dokud nebude světle hnědý. Poté stáhněte hrnec z ohně a ke karamelu vlijte 250 ml 33% smetany. Vraťte jej na sporák a za stálého míchaní pozvolna vařte, dokud se karamel zcela nerozpustí. Nechte mírně vychladnout a nalijte na připravený (zchladlý) základ.

3. KROK

Na čokoládový krém v míse smíchejte žloutky, kukuřičný škrob, cukr a mléko. Želatinu zalijte studenou vodou. Zbylé mléko nalijte do hrnce, přidejte nasekanou čokoládu a za stálého míchání vařte, dokud se čokoláda dokonale nerozpustí. Jakmile bude tekutá, postupně přidejte čokoládové mléko do vaječné směsi. Směs nalijte zpět do hrnce a na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Poté ji sundejte z plotny. Želatinu vymačkejte a přidejte do čokoládového krému. Míchejte, dokud se nerozpustí.

4. KROK

Krém nechte 25–30 minut chladnout. Poté nalijte na karamel a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nechte dort uležet přes noc v lednici. Na druhý den sundejte formu z dortu a koláč dejte na servírovací talíř. Vychlazenou smetanu vyšlehejte s ½ lžící moučkového cukru. Poté ji naneste na dort pomocí cukrářského sáčku a vršek posypejte kakaem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů