Cuketová roláda se žampiony - postup přípravy
Chutnou slanou pečenou roládu si lze udělat i bez použití masa. Její základ je z cuketového těsta a můžete ji naplnit zeleninou a žampiony a dochutit trochou sýra.
Na těsto
Na náplň
Vezměte mladé cukety, které ještě nemají tuhou slupku a tvrdá jádra. Pečlivě je omyjte, protože se nebudou loupat, a zbavte konců. Pak je na jemném struhadle nastrouhejte. Posypejte je jednou až dvěma špetkami soli, promíchejte a dejte odstát do síta. Až pustí vodu, ještě cukety vyždímejte a dejte do mísy.
K cuketám přidejte mouku, prášek do pečiva a tři veliká vejce. Pokud máte malá, použijte čtyři. Podle chuti osolte a opepřete a pečlivě zamíchejte. Plech si vyložte pečícím papírem a vymažte trochou oleje. Na papír nalijte těsto a rozprostřete ho po celé ploše. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte těsto 20 až 25 minut.
Během pečení si připravte náplň. Malou cibuli nakrájejte na kostičky. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Na pánvi rozpalte trochu oleje a dejte na ni smažit zeleninu. Dle chuti vše osolte a opepřete. Počkejte, dokud zelenina nezesklovatí, občas promíchejte.
Nakrájejte si žampiony na malé kostičky. Na pánev dejte trochu oleje a houby smažte, dokud nebudou měkké, občas je promíchejte. Pak k houbám dejte cibuli s mrkví a ještě 10 minut na mírném plameni smažte a míchejte, případně dosolte. Poté náplň dejte do mísy, aby trochu vychladla.
Ještě teplé cuketové těsto na papíře na délku za pomoci pečicího papíru srolujte a zase rozbalte, aby bylo pružné. Poté na něj rozprostřete připravenou náplň. Na stranu, kde bude končit rolování, dejte trochu strouhaného sýra. Ten bude sloužit jako lepidlo, aby se roláda nerozevírala.
Po srolování zbytkem sýra ozdobte vršek rolády. Její strany zamažte trochou kysané smetany. Dejte ji s papírem na plech a pečte ji na 180 °C po dobu 5 až 7 minut. Po vychladnutí nakrájejte a servírujte.