Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketové karbanátky s česnekovým dipem

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Cuketové karbanátky s česnekovým dipem - postup přípravy

Cuketové karbanátky neobsahují ani kousek masa, přesto budou chutnat nejen milovníkům zeleniny, ale i zavilým masožroutům. Navíc jsou velmi rychle a snadno hotové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na česnekový dip

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Cuketu zbavte obou konců, oloupejte slupku a lžící vydlabejte měkký střed se semeny. Čistou dužninu nastrouhejte nahrubo a vložte ji do cedníku. Posypejte ji asi jednou čajovou lžičkou soli a dobře promíchejte. Cedník umístěte do talíře či jiné nádoby a nechte cuketu stát 15 minut, aby pustila šťávu, která by jinak způsobila, že by se výsledné karbanátky po usmažení rozpadaly a nedržely by pohromadě.

2. KROK

Mezitím nastrouhejte najemno jednu mrkev a dva brambory. Z brambor rukama rovněž vyždímejte šťávu a vymačkanou dužninu vložte do misky. Stejným způsobem vyždímejte vypocenou cuketu a přidejte ji k bramborům. Přisypejte také nastrouhanou mrkev a jemně nasekanou jarní cibulku.

Do jiné misky vyklepněte dvě vajíčka a rozšlehejte je metličkou. Přidejte je k zelenině spolu s nasekanou jarní cibulkou a prolisovanými dvěma stroužky česneku. Vše dobře promíchejte do homogenní hmoty, kterou zahustěte dvěma lžícemi krupice a dochuťte solí a pepřem. Výsledné těsto nechte 15 minut stát, aby krupice nasákla vlhkost a nabobtnala.

3. KROK

V oddělené misce připravte smetanový dip. Smíchejte majonézu se zakysanou smetanou a prolisujte do této směsi česnek. Kopr nasekejte najemno, přidejte jej do misky se smetanovou směsí a vše důkladně promíchejte.

4. KROK

Z odleželé zeleninové směsi tvarujte menší šišky, které na rozpálené pánvi s trochou rostlinného oleje zprudka osmahněte 2 minuty po obou stranách dozlatova. Když získají zlatavou barvu, dál je v pánvi nenechávejte. Vyskládejte je do zapékací misky a vložte je na 20 minut do trouby zahřáté na 150 °C. Hotové karbanátky podávejte spolu se smetanovým česnekovým dipem.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů