Cuketové řezy se šunkou a sýrem - postup přípravy
Tento pokrm z cukety je sice velmi jednoduchý, zato je však neskutečně chutný. Potěší vás rychlost jeho přípravy i docela levné použité přísady.
Ingredience
Cukety omyjte, zbavte je špiček a nastrouhejte je nahrubo do misky. Posypejte je asi hrstí soli, promíchejte a nechte je chvíli stát, aby pustily šťávu. Mezitím oloupejte jednu bramboru a rovněž ji nastrouhejte nahrubo. V rukou vymačkejte z brambory co nejvíce šťávy a vložte ji do hluboké mísy. Stejný, způsobem vyždímejte po částech i cuketu a přidejte ji do mísy k bramboře. Ždímání je bezpodmínečně nutné k tomu, aby výsledné řezy držely pohromadě a nerozbředly vlivem přebytečné vody.
Do mísy s cuketou vyklepněte tři vejce, posypejte trochou soli a čerstvě mletého černého pepře, zakápněte olivovým olejem a vše důkladně promíchejte. Jakmile směs získá homogenní konzistenci, přidejte k ní hladkou mouku a zapracujte ji do směsi.
Zapékací misku vytřete olejem a posypejte strouhankou. Vložte do ní asi polovinu cuketového těsta a rozprostřete jej po celém dně do souvislé a rovnoměrné vrstvy, kterou kulatou stranou lžíce upěchujte ke dnu. Na cuketovou vrstvu vyskládejte plátky dušené šunky. Sýr nakrájejte na plátky a vyskládejte jej na šunku a vše zasypejte strouhaným parmazánem. Druhy sýra si můžete zvolit podle své vlastní chuti. Na sýr pak navrstvěte druhou polovinu cuketové směsi a opět ji rozprostřete po celé ploše až ke krajům.
Povrch budoucích řezů posypejte strouhankou a pokapejte olivovým olejem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct okolo 35 minut dozlatova. Upečené řezy nakrájejte nožem na obdélníkové porce a podávejte.