Demikát se špekem a opečenými krutony - postup přípravy
Demikát je krémová polévka, typická pro slovenskou a valašskou kuchyni. Výhodou je snadná a rychlá příprava. Vyzkoušejte recept z Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Základ
Do polévky
Zdobení
Cibuli nakrájejte nahrubo a smažte ji na rozpáleném sádle 2–3 minuty. Na menší kousky nakrájejte také oloupané brambory.
Cibuli zasypte trochou pepře a drceného kmínu. Přidejte mletou sladkou papriku, ingredience zamíchejte a smažte 1 minutu.
Poznámka: Papriku příliš dlouho nesmažte, aby nezhořkla.
Do hrnce vlijte vodu a přidejte brambory. Následně polévku vařte 15–20 minut, dokud brambory nezměknou.
Tip: K zalití můžete použít také haluškovici – vodu, ve které se vařily halušky.
Zatímco se polévka vaří, nakrájejte špek na drobné kostičky stejně, jako chleba. Na rozpálené pánvi špek smažte přibližně 1 minutu a poté k němu přidejte chleba. Pokračujte ve smažení další 1–2 minuty a směs odložte bokem.
Po uvaření nechte polévku 10 minut chladnout a vmíchejte do ní brynzu. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte a podle chuti do ní přidejte sůl.
Poznámka: Demikát servírujte s osmaženým špekem a krutony. Každou porci můžete ozdobit trochou zakysané smetany, nasekanou petrželkou a pažitkou.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty