Dokonalý recept na lahodný jablečný koláč - postup přípravy
Jablečný koláč – univerzální a celoroční pochoutka, kterou si prostě zamilujete. Tento recept je jednoduchý, rychlý, nenáročný a zaručeně se skvělým výsledkem. Jeho příprava navíc nezabere mnoho času a rovněž ingredience má většina lidí běžně doma, nebo jsou snadno k sehnání. Takže vzhůru do pečení této jablečné lahůdky!
Ingredience
Nejdříve je dobré, připravit si náplň. Oloupejte jablka a nastrouhejte je pomocí kuchyňského struhadla. Na sporák si dejte středně velký hrnec (kdyby to náhodou příliš bublalo) do kterého dáte nastrouhaná jablka. Přidáte cukr a špetku soli a za stálého míchání necháte změknout. Poté přidáte skořici, pořádně zamícháte a necháte vychladnout.
Než jablková náplň zchladne, připravte si těsto. Budete potřebovat dvě misky, do kterých si nejdříve oddělíte vaječné bílky od žloutků. Z bílků si vyšlehejte tuhou pěnu a nechte v misce.
Žloutky smíchejte s cukrem do vláčné hmoty a poté začněte postupně přidávat olej a mléko. Do vzniklé hmoty pak přidejte bílkovou pěnu. Poté je dobré už nemíchat mixérem, ale pouze vařečkou. Nakonec smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně za pomoci sítka prosejte mouku do těsta. To poté opět pořádně promíchejte.
Hotové těsto by nemělo být příliš husté, ale ani řídké jako těsto na palačinky. Polovinu těsta pak přelijte do formy, která je vyložená pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia.
Zhruba po 10 minutách těsto vytáhněte a rovnoměrně naneste jablečnou náplň. Tu přikryjte druhou polovinou těsta a dejte dopéct. Koláč bude hotový, když bude těsto zlatavé a nebude se při zkoušce lepit na párátko nebo špejli.
Koláč nechte vychladnou a poté rozkrájejte. Nakonec jej můžete posypat práškovým cukrem nebo ozdobit dle libosti.