Domácí boloňské špagety - postup přípravy
Italský recept na špagety s boloňským ragú se stal natolik oblíbeným, že zdomácněl i v českých kuchyních. Pokud i vám jeho chuť učarovala, ale necítíte se na složitou a zdlouhavou přípravu klasického receptu, vyzkoušejte jeho domácí variantu podle paní Renaty Adámkové, která je o poznání jednodušší, a přitom stejně lahodná.
Ingredience
Oloupanou cibuli nasekejte najemno a nechte ji zpěnit v pánvi s trochou rozehřátého olivového oleje. Česnek nasekejte nadrobno a přidejte ho do oleje k cibuli. Pokračujte v restování, dokud česnek nezačne pronikavě vonět. V tu chvíli přihoďte do pánve mleté maso a dobře ho vařečkou rozmělněte, aby se od sebe oddělily jednotlivé kousky a maso se nespeklo do velkých hrudek.
Vše společně restujte tak dlouho, dokud maso není téměř hotové. Osolte ho a opepřete, přidejte čerstvé a jemně nasekané oregano (popřípadě lžičku toho sušeného) a zalijte rajčaty z plechovky. Přidejte cukr a koření na špagety, vše dobře promíchejte a nechte provařit, dokud se ingredience nepropojí a maso není zcela hotové.
Špagety uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka. Slijte je, ale v žádném případě je neproplachujte. Promíchejte je s kapkou olivového oleje, která jim dodá specifickou vůni, rozdělte je do talířů, dejte na ně porci omáčky a posypejte je najemno nastrouhaným parmazánem.