Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí chléb s křupavou kůrčičkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Domácí chléb s křupavou kůrčičkou - postup přípravy

Není mnoho lepších věcí, než je čerstvě upečený chléb. Té chuti se nevyrovná ani to nejlepší pečivo z pultu vašeho pekařství. A to proto, že nikdy nebude tak čerstvý, jako když ho právě vytáhnete z trouby. Chléb je národní symbol a tělo Kristovo. Proto se naučme upéci si takový lahodný a nadýchaný kousek svýma vlastníma rukama. Až ho ochutnáte, už nikdy nebudete chtít kupovaný.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Nejprve si připravte kvásek. Litr vody přiveďte k varu a pak nechte zchladnout tak, aby byla jenom lehce teplá. Přelijte ji do misky, rozdrobte do ní droždí, přidejte dvě lžíce cukru, dvě lžičky soli a dvě lžíce mouky. Směs promíchejte a nechte na teplém místě stát zhruba 10 až 15 minut, než se na jejím povrchu začnou tvořit bublinky.




Do jiné hluboké mísy si nasypte odměřenou mouku, k ní přilijte hotový kvásek a přidejte tři lžíce rostlinného oleje. Z této směsi uhněťte těsto, které bude měkké, soudržné a nelepivé. Nejlépe vám to nejspíš půjde s pomocí kuchyňského robota nebo elektrického hnětače. Když je těsto zadělané, vytvořte z něj v míse kouli, její povrch pomažte olejem, stejně jako stěny mísy, kterou zakryjte přilnavou potravinářskou fólii a/nebo čistou bavlněnou utěrkou a nechejte na teplém místě stát zhruba hodinu až hodinu a půl. Během této doby by těsto mělo zvětšit svůj objem dvojnásobně.

Správně vykynuté těsto poznáte podle toho, že po stlačení prstem se důlek téměř vyrovná. Pokud se vrací příliš rychle, je vykynuté málo. Pokud se nevrátí vůbec, je vykynuté moc.

Když je těsto vykynuté, vyklopte ho na pomoučněný vál a rukama ho opět trochu propracujte. Vytvořte z něj kulatý bochník, vložte ho na plech vyrovnaný pečicím papírem a zakryjte ho utěrkou. Nechte znovu vykynout dalších 20 minut.


Mezitím si můžete rozehřát troubu na 200 stupňů Celsia. Po uplynutí dvacetiminutového kynutí dejte chleba péct asi na 45 minut.

Když kůrčička krásně zezlátne, případně začne praskat, je čas vytáhnout váš čerstvě upečený boží dar z trouby ven. Nechte ho trochu zchladnout a podávejte co nejčerstvější.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů