Domácí dýňová marmeláda ze 3 ingrediencí - postup přípravy
Připravte si jedinečnou domácí dýňovou marmeládu podle paní Jany Podolákové Burkartové. Můžete ji mazat na pečivo, použít k přípravě dezertů nebo palačinek.
Ingredience
Dýni oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte ji na malé kousky, které v hrnci smíchejte s 500 g cukru. Směs vařte 10–15 minut. Jakmile se cukr rozpustí a dýně pustí šťávu, přidejte zbytek cukru a pokračujte ve vaření dalších 10 minut.
Následně směs rozmixujte a vařením ji zredukujte na poloviční množství – potrvá to 15–30 minut. Do marmelády na závěr vmíchejte kyselinu citronovou a vlijte ji do sterilizovaných sklenic.
Tip: Do směsi můžete přidat Gelfix, želírovací přípravek, díky kterému marmeláda získá tu správnou konzistenci. U tohoto receptu to ale není nutné.
Sklenice uzavřete sterilizovanými víčky, vložte je do hrnce se dnem vyloženým utěrkou a zalijte je vodou tak, aby hladina sahala až po víčka. Domácí dýňovou marmeládu zavařujte 20 minut a poté ji nechte volně vychladnout.
Tip: Marmeládu z dýně můžete servírovat jako pomazánku na pečivo. Můžete ji ale také použít k přípravě dezertů nebo jí naplnit palačinky.
Poznámka: Marmeládu skladujte na temném a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdřív zkonzumujte.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.