Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí jablečný sýr

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Domácí jablečný sýr - postup přípravy

Z jablek lze udělat fantastický sladký vánoční dezert, který je známý především v ruskojazyčných zemích. Příprava není vůbec složitá, vyžaduje však trpělivost.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Jablka, mohou být jakéhokoli typu, dobře omyjte. Zbavte je jádřinců, ale neloupejte. Potom si připravte cukr. Záleží, jak moc máte rádi sladké a na sladkosti jablek, cukru by mělo být 15 až 25 procent hmotnosti jablek, Jablka rozkrájejte na plátky a prosypejte je třetinou cukru. Přikryjte v hrnci a nechte den odležet.

2. KROK

Poté můžete zhruba 10 procent jablek odložit, abyste později měli kusy jablek v sýru, ale není to nutné, sýr může být hladký. Na mírném plameni jablka rozvařte doměkka. Poté přidejte zbytek cukru a vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Případně lze jablka propasírovat přes síto.

3. KROK

Jablka provařte. Protože je nutné, aby zhoustla, musí se vařit dlouho na mírném plameni a stále míchat. Ale lepší varianta je vařit je několik dní, pokaždé chvíli. Musí vám nakonec vzniknou hustá hmota. Poté do ní přidejte skořici a další koření, jako je hřebíček, kardamom a muškátový oříšek, dále odložené kusy jablek a nasekané vlašské ořechy, případně nějaké kandované či sušené ovoce a ještě 20 minut provařte.

4. KROK

Připravte si vlhkou gázu ve 4 vrstvách. Dejte do ní výslednou hmotu, položte ji na prkénko a přikryjte dalším prkénkem, které zatížíte. Nechte den odležet. Pak placku vytáhněte z gázy a nechte ji na pečicím papíře schnout. Placku jednou za den obraťte. Proces může podle teploty a vlhkosti trvat i několik týdnů. Výsledný produkt by měl být elastický. Skladujte ho v pečicím papíře nebo plátně na dobře větraném místě.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů