Domácí jidáše - postup přípravy
Jedná se o medové velikonoční pečivo zvané podle apoštola, který zradil Ježíše a umožnil jeho zatčení a následné ukřižování. Tradičně se připravuje na Zelený čtvrtek a má symbolizovat hojnost a plodnost. Upečte si ho třeba podle receptu od paní Anety Mühlhandlové.
Ingredience
Čerstvé droždí smíchejte s trochou cukru do konzistence kašičky, zalijte ji trochou vlažné smetany a nechte 10 až 15 minut stát, dokud se na hladině nevytvoří pěna.
Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte k ní sůl, změklé máslo, dvě vejce, med nebo cukr, citrónovou kůru, muškátový oříšek a přilijte kvásek a zbylou smetanu. Vypracujte hladké a pružné těsto, které nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout. Práci vám může urychlit domácí pekárna na chleba, která celý tento proces udělá za vás.
Vykynuté těsto jemně propracujte a rozdělte ho na 10 nebo 20 ks podle toho, jak velké pečivo chcete mít. Z každého kousku vyválejte pramen a stočte ho do dvojité spirály. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem smíchaným s trochou vody, zakryjte potravinářskou fólií a nechte je ještě 30 minut nakynout.
Plech s jidáši vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je dozlatova asi 15 až 20 minut. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte je úplně vychladnout.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Pečeme s Anet
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.