Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí jitrnice ze 3 druhů mas

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Domácí jitrnice ze 3 druhů mas - postup přípravy

Připravte si domácí jitrnice podle jednoduchého tradičního receptu. Můžete je vařit, smažit i péct v troubě. V mrazáku vám pokrm vydrží čerstvý i několik měsíců.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Na střeva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V jednom hrnci vařte 60 minut vepřové sádlo s masem na kosti se lžící soli. Ve druhém hrnci vařte hovězí játra a hovězí srdce ve vodě s 1 lžící soli po dobu 40–45 minut. Po uvaření nechte maso volně vychladnout. 

2. KROK

Zatím odměřte přibližně 4 m vepřových střev na jitrnice, které vložte do mísy se studenou vodou a důkladně je opláchněte. 

Poznámka: Postup oplachování opakujte dvakrát.

3. KROK

Opláchnutá střeva naplňte teplou vodou, kterou z nich následně vylijte a střeva ponořte do mísy s čistou teplou vodou, do které přidejte ocet. Střeva nechte namočená 1 hodinu. 

Poznámka: U přidávání octa dodržujte pravidlo 1 lžíce octa na 500 ml vody.  

4. KROK

Nyní pomelte maso, které ochuťte prolisovaným česnekem, pepřem a lžící soli. Směs důkladně promíchejte a začněte s plněním střev. Naplněné střevo zatočte v několika místech tak, abyste vytvořili klobásky.

5. KROK

Poté domácí jitrnice vložte na 1 hodinu do lednice. 

Poznámka: Při plnění střívek se můžete inspirovat postupem ve videu níže.

6. KROK

Domácí jitrnice vydrží v lednici čerstvé 1–2 dny. Chcete-li je uchovat déle, je nutné je zamrazit. 

Tip: Jitrnice je možné vařit, smažit i péct. Servírovat je můžete s chlebem nebo s kyselým zelím a bramborami. 

7. KROK

Poznámka: Vývar z domácích jitrnic nevylévejte, ale vytvořte z něj skvělou polévku například s kroupami a zeleninou. 

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů