Domácí jitrnice ze 3 druhů mas - postup přípravy
Připravte si domácí jitrnice podle jednoduchého tradičního receptu. Můžete je vařit, smažit i péct v troubě. V mrazáku vám pokrm vydrží čerstvý i několik měsíců.
Ingredience
Na střeva
V jednom hrnci vařte 60 minut vepřové sádlo s masem na kosti se lžící soli. Ve druhém hrnci vařte hovězí játra a hovězí srdce ve vodě s 1 lžící soli po dobu 40–45 minut. Po uvaření nechte maso volně vychladnout.
Zatím odměřte přibližně 4 m vepřových střev na jitrnice, které vložte do mísy se studenou vodou a důkladně je opláchněte.
Poznámka: Postup oplachování opakujte dvakrát.
Opláchnutá střeva naplňte teplou vodou, kterou z nich následně vylijte a střeva ponořte do mísy s čistou teplou vodou, do které přidejte ocet. Střeva nechte namočená 1 hodinu.
Poznámka: U přidávání octa dodržujte pravidlo 1 lžíce octa na 500 ml vody.
Nyní pomelte maso, které ochuťte prolisovaným česnekem, pepřem a lžící soli. Směs důkladně promíchejte a začněte s plněním střev. Naplněné střevo zatočte v několika místech tak, abyste vytvořili klobásky.
Poté domácí jitrnice vložte na 1 hodinu do lednice.
Poznámka: Při plnění střívek se můžete inspirovat postupem ve videu níže.
Domácí jitrnice vydrží v lednici čerstvé 1–2 dny. Chcete-li je uchovat déle, je nutné je zamrazit.
Tip: Jitrnice je možné vařit, smažit i péct. Servírovat je můžete s chlebem nebo s kyselým zelím a bramborami.
Poznámka: Vývar z domácích jitrnic nevylévejte, ale vytvořte z něj skvělou polévku například s kroupami a zeleninou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Калнина Наталья