Domácí kynuté skládané šátečky plněné sladkým tvarohem - postup přípravy
Kynuté šátečky s tvarohem jsou stálicí všech pekáren a cukráren, které každé ráno zásobují rozespalé pracovníky mířící do svých kanceláří a dílen. Spousta sladkého tvarohu zabalená do uzlíku z jemného kynutého těsta je prostě po ránu k čaji přesně to, co člověka postaví na nohy. Zkuste si ale takové šátečky upéct doma! Jsou chutnější, déle vydrží a vyjdou jen na pár korun.
Těsto
Náplň
Do misky nalijte teplé mléko, rozdrobte do něho čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce moučkového cukru a promíchejte, aby se přísady rozpustily. Nechte směs stát na teplém místě asi 15 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky.
Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku. Přidejte rozpuštěné máslo, špetku soli a přilijte aktivovaný kvásek. Všechny ingredience promíchejte a uhněťte pevné, homogenní a vláčné těsto. Nejprve pracujte vařečkou nebo elektrickým hnětačem a později ho vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a pokračujte v hnětení rukama. Když docílíte vláčné a nelepivé konzistence, zakryjte těsto utěrkou a nechte ho 15 minut kynout. Mezitím si připravte náplň.
V hluboké míse smíchejte plnotučný tvaroh s jedním vajíčkem, krupicí, moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidejte také jeden balíček vanilkového cukru a všechny přísady velmi dobře promíchejte buďto ručně, anebo lépe mixérem či elektrickým šlehačem. Když je směs hladká, přidejte ještě jednu polévkovou lžíci zakysané smetany a znovu promíchejte.
Vykynuté těsto znovu lehce propracujte a vyválejte z něho válečkem velký obdélník o síle kolem 0,5 centimetru. Kráječem na pizzu ho rozkrájejte na 12 stejně velkých čtverců a doprostřed každého z nich vložte jednu až dvě polévkové lžíce tvarohové náplně. Okraje každého čtverce přehněte přes náplň do středu tvaru, kde cípy důkladně zamačkejte k sobě a vmáčkněte je doprostřed šátečku. Zajistěte je pevně, aby se nerozbalovaly během pečení.
Hotové balíčky vyskládejte na plech s pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte 20 minut kynout. Pak rozšlehejte jedno vajíčko s jednou lžící mléka a potřete jím povrch každého šátečku. Pak vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte šátečky asi 20 minut. Po dopečení je posypejte moučkovým cukrem, nechte vychladnout a podávejte.