Domácí langoše z vody - postup přípravy
Na langoše existuje mnoho receptů, ale opravdu vynikající můžete udělat z těsta, které se zadělává jen vodou. Budou lepší než ze stánku. Recept na ně nám poskytla paní Petra Pospíchalová.
Na těsto
Do zadělávací mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, vlažnou vodu a lžičku mouky a vše rozmíchejte. Nechte zhruba deset minut stát, dokud kvásek nezačne hezky pracovat. Poté do kvásku přidejte olej, prosátou mouku a sůl. Vše ručně nebo pomocí robotu zpracujte na krásné hladké nelepivé těsto. Pokud je moc řídké, přidejte trochu mouky, nebo trochu vody, pokud je příliš tuhé. Přikryjte mísu utěrkou a na teplejším místě nechte zhruba hodinu kynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na minimálně 12 dílů. Záleží na tom, jak velkou máte pánev nebo rendlík a jak chcete mít velké langoše. Na velkou pánev je to minimálně 12, na menší více. Namažte si ruce olejem, aby se vám nelepily. Nepoužívejte mouku, při smažení by opadávala a zůstávala přepálená v oleji. Rukama z kusů těsta vytvarujte kulaté langoše.
Na pánvi nebo rendlíku rozpalte dostatečnou vrstvu oleje tak, aby v něm langoš mohl plavat. Langoše dozlatova osmahněte z obou stran, dejte je krátce okapat nebo je dejte na papírové kuchyňské utěrky a pak servírujte. Navrch je možné dávat různé variace jako česnek, sýr, smetanu, kečup nebo třeba Nutellu, záleží jen na vás. Pokud vám část těsta zbývá, v mírně namaštěném mikrotenovém sáčku v lednici vydrží i několik dnů.