Domácí máslový chléb podle starého receptu - postup přípravy
Tento domácí kynutý chléb se připravuje podle více než 100 let starého receptu. Výsledek je vysoký, nadýchaný a příjemně voní po másle.
Ingredience
Dejte do mísy teplé mléko, cukr a sušené droždí. Zamíchejte, přikryjte a nechte 10 minut vzejít kvásek. Pak přidejte vejce a promíchejte, poté dodejte rozpuštěné máslo a nakonec sůl. Následně přidejte prosátou hladkou mouku a zpracujte hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte 50 minut kynout.
Dno kulaté formy o průměru 26 centimetrů vyložte pečicím papírem. Těsto jakoby srolujte do bochánku, dejte do formy a zarovnejte ke krajům. Přikryjte ho a nechte 20 minut kynout.
Do těsta po vykynutí udělejte rovnoměrně otvory koncem vařečky. Rozšlehejte vejce, vršek těsta jím potřete a dejte chléb do předehřáté trouby péct na 20 až 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C.