Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí nadýchané máslové rolky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut

Domácí nadýchané máslové rolky - postup přípravy

Kupované pečivo ze supermarketu sice nechutná nejhůře, ale mnohdy není čerstvé a je dělané z polotovaru. Jakmile ovšem jednou zkusíte vlastnoručně dělané domácí rolky, už nikdy nebudete chtít jíst žádné jiné. Recept na ně je navíc naprosto jednoduchý.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Náplň

Navrch

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

Mléko i vodu před začátkem lehce ohřejte. Do větší mísy poté obojí společně nalijte. Přidejte 90 ml rostlinného oleje, cukr, droždí a důkladně promíchejte metličkou. Poté přisypejte většinu hladké mouky, sůl a tentokrát promíchávejte vařečkou či lžicí. Po mírném zpracování těsta dosypejte zbytek mouky a těsto ke konci uhněťte ručně. V půlce ručního hnětení přilijte 10 ml oleje a zapracujte jej do těsta. Mísu zavřete víkem či přikryjte utěrkou a nechejte těsto 45 minut vykynout.

2. KROK

Po vykynutí jej vytáhněte a rozdělte na dvě stejné části, z těch vytvarujte bochánky. První posypejte trochou mouky a válečkem vyválejte do obdélníkového tvaru. V hrnci či mikrovlnné troubě si rozpusťte máslo a celé těsto jím pomažte. Poté jednu třetinu těsta přeložte, přes ní přeložte druhou a celé těsto složte do tvaru čtverce. Totéž proveďte s druhou částí těsta a nechejte je obě odpočívat po dobu 5 minut.

3. KROK

Po pěti minutách těsto opět rozválejte a potřete rozpuštěným máslem. Sýr čedar nastrouhejte na struhadle najemno a nasypejte jej dovnitř těsta. Srolujte a prsty utěsněte spoj těsta. Výhodou je, že jej místo sýra můžete naplnit čím chcete, třeba i marmeládou.

4. KROK

Srolované těsto nakrájejte na kousky o šířce 4 prstů. Nachystejte si plech na pečení a vyložte jej pečícím papírem. Každý kousek na něj položte a ještě jej lehce zploštěte. Žloutek rozšlehejte s mlékem a všechny kousky touto směsí potřete, poté je ještě posypejte mákem. Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a croissanty v ní nechejte péct okolo 30 minut dozlatova. Poté máte hotovo, dobrou chuť!

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů