Domácí bramborové noky s cibulkou a anglickou slaninou - postup přípravy
Bramborové noky jsou velmi chutnou přílohou ke spoustě jídel od sýrových omáček až po výpečky se špenátem, ale dají se snadno upravit i jako samostatné jídlo. Svůj oblíbený recept na ně s námi sdílela paní Romana Važanská.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Ještě teplé je oloupejte a ihned nastrouhejte najemno. Přidejte k nim sůl, hrubou mouku, jeden žloutek a jedno celé vajíčko. Vše propracujte do homogenního a soudržného těsta.
Do většího hrnce nalijte vodu a na sporáku ji přiveďte k varu. Mezitím těsto rozkrájejte na několik stejných dílů, vyválejte z nich šišky a rozkrájejte je na malé kousky. Z každého z nich zformujte váleček, který rozmáčkněte vidličkou. Velikost noků zvolte podle svého vkusu a preferencí.
Připravené noky vsypte do hrnce s vroucí vodou a nechte je vařit, dokud samy nevyplují na hladinu. Od té chvíle počítejte asi 1 minutu, vylovte je děrovanou lžící nebo cedníkem z vody a nechte je okapat.
Mezitím na oleji v hrnci zpěňte dvě nadrobno nasekané cibule, přidejte slaninu nakrájenou na menší kousky a nechte ji opéct dozlatova. Přidejte uvařené noky a za občasného promíchání je nechte opékat spolu s cibulí a slaninou. Nakonec přisypejte čerstvou nebo sušenou petrželku, nechte ji rozvonět a podávejte.
Pokud se vám tento recept líbil, najdete jich ještě více na autorčiných FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.