Domácí omáčka adžika - postup přípravy
Jemně pikantní arménská omáčka z rajčat, česneku a paprik chutná skvěle jako doplněk nejrůznějších pokrmů z masa i zeleniny, hodí se do omáček, na zapékání i marinování. Dokonce i prospívá zdraví, protože zlepšuje imunitu a zrychluje metabolismus.
Ingredience
Všechnu zeleninu omyjte a osušte, papriky zbavte semeníků a stopek a z rajčat vyřízněte „bubáky“. Česnek vyloupejte ze slupek a chilli nebo feferonky pouze zbavte stopky, ale semínka uvnitř nechte. Všechnu zeleninu nakrájejte na menší kusy, které následně umelte v mlýnku na maso s jemným nástavcem.
Semletou zeleninu vyklopte do hrnce, dobře promíchejte, přiveďte k varu a nechte probublávat 30 až 35 minut. Po uplynutí této doby přidejte do směsi 2 lžíce cukru a 1 lžíci soli. Přikápněte rostlinný olej a půl deci octa, vše dobře promíchejte a vařte dalších 10 minut.
Připravte si menší zavařovací skleničky, které důkladně vymyjte a sterilizujte. Ještě horkou směs ihned po dovaření naplňte do sklenic až po okraj a pevně zatáhněte víčka. Skleničky postavte dnem vzhůru a zakryjte je teplou dekou. V této poloze je nechte zvolna vychladnout do druhého dne. Z uvedeného množství surovin získáte 6 půllitrových sklenic středně pikantní adžiky, která vám pohodlně vydrží i déle než rok.
Videopostup krok za krokem