Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí recept na lahodnou a poctivou hrachovou polévku

Domácí recept na lahodnou a poctivou hrachovou polévku - postup přípravy

Hrachová polévka patří mezi jídla, která jsou jak sytá, tak výživná. Hrách, jako většina luštěnin totiž obsahuje vysoké množství vitaminu B a také se jedná složkově o jednu z nejlepších náhražek masa, díky velkému obsahu bílkovin. Příprava tohoto chutného pokrmu však není vůbec náročná a díky několika jednoduchým krokům se nejedná ani o záležitost na celý den.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho vyberte suchý hrách a nechte jen zhruba 6-8 hodin před vařením namočený ve vodě. Krásně tak změkne a bude se mnohem lépe vařit. Výběr správného hrachu je taktéž velmi důležitý. Celý hrách se totiž mnohdy nevaří dobře, a naopak drcený hrách se příliš usazuje na dně hrnce a neposkytuje tak vhodnou konzistenci. Půlený hrách je tedy ideální volbou pro tuto polévku.




Když už jej máte změklý, je čas na další krok. Přeceďte jej a opláchněte čistou vodou a poté jej vložte do hrnce. Přidejte vodu tak, aby byla zhruba 3 cm nad hrachem a nechte vařit. Když voda začne vřít, přidejte lžičku sody, která ještě napomůže změknutí hrášku, avšak nezmění jeho chuť. Promíchejte, zeslabte oheň a nechte vařit asi hodinu.

Mezitím co se hrách vaří, si připravte brambory, Nalupejte je a nakrájejte na menší kostky. Ty poté přidejte k hrášku a nechte vařit. Připravte si také zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno a mrkev na menší kolečka. Ty poté mírně osmahněte na olivovém oleji a přidejte do hrnce kde se již vaří hrách a brambory.

Když začnou být brambory i zelenina měkké, přidejte do polévky na kostky nakrájené lovecké klobásy nebo uzené maso podle vlastního výběru. Přidejte také protlačený česnek, bobkový list a celou polévku dochuťte dle vlastní potřeby solí a pepřem. Vařte zhruba dalších 10-15 minut a poté vyjměte bobkové listy.

Nakonec vypněte oheň a nechte polévku ještě „dojít“ zhruba dalších 10 minut. Před podáváním můžete do polévky přidat nasekaný kopr nebo například krutony či cokoliv dalšího dle vaší preference.


Ačkoliv se jedná o osvědčený a chutný recept, existuje mnoho dalších variant, díky nimž si pokaždé můžete užít mírně pozměněnou lahůdku. Přidáváme tedy několik jednoduchých tipů na závěr, díky nimž se tato polévka dá pokaždé lehce pozměnit:

Pokud máte rádi hrášek jako takový, můžete do polévky před koncem vaření přidat také sklenici čerstvého nebo zmraženého zeleného hrášku a užít si tak dvojnásobnou porci jeho chuti.

Pokud máte chuť na odlehčenou variantu této polévky, můžete do ní místo klobás či uzeného přidat například vařené kuřecí filety, nakrájené na malé plátky. Polévka tak získá lehce dietnější nádech.

Pokud však máte zájem o zcela vegetariánskou formu této polévky, můžete maso zcela vynechat a nahradit jej například houbami. Před koncem vaření jednoduše místo masa, přidáte pouze houby.

Pro exotičtější a zcela novou verzi této polévky můžete místo vody, ve které se hrách vaří použít obyčejný kuřecí vývar. Místo masa poté přidejte půl lžíce indického kari koření, špetku papriky a mletého zázvoru. Rázem tak získáte zcela jinou chuť, kterou si zamiluje každý, kdo rád zkouší nové věci a miluje indickou kuchyň.

Další verzí této polévky může být například přidání lehkého nádechu kyselosti. Před koncem vaření přidejte 2 čerstvá rajčata, nakrájená na menší kostky a půl plechovky vypeckovaných oliv, nakrájených na poloviny. Exotická chuť je zaručená a opět se jedná ještě o zdravější verzi klasické hrachové polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů