Domácí rychlokvašky ve slaném nálevu - postup přípravy
Z části úrody nakládaček lze udělat rychlovašky, které budou připravené ke konzumaci již za několik dní. Stačí je jen s několika ingrediencemi naložit do slaného nálevu a počkat.
Ingredience
Okurky očistěte a dejte je na několik hodin do studené vody, budou pak více křupavé. Do hrnce nalijte vodu na nálev, přidejte sůl a vše svařte asi 2 minuty. Množství láku záleží na počtu okurek a vaší sklenici, případně poměr upravte.
Lák nechte vychladnout, aby byl vlažný. Očistěte a na kolečka pokrájejte kousek křenu a oloupejte několik stroužků česneku.
Na dno větší sklenice dejte celý pepř, nové koření, bobkový list, kopr, česnek, křen a vinný list, pokud máte. Pak do sklenice naskládejte okurky, velké můžete propíchat, a zajistěte je pomůckou k zajištění okurek (lze sehnat v domácích potřebách).
Pak vše zalijte vlažným lákem a okurky zajistěte, aby neplavaly. Přikryjte je víčkem, ale neutahujte, případně použijte fólii a gumičku. Nechte je několik dní kvasit při pokojové teplotě na talířku, kdyby lák přetekl, dokud se nepřestane tvořit pěna.
V tu chvílí jsou hotové a připravené ke konzumaci. Skladujte je v chladu. Pokud se nahoře vytvoří bílá vrstva, jen ji seberte lžící, okurky jsou v pořádku. Pokud se ale bude jednat o plíseň, okurky nekonzumujte a ihned vyhoďte.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem