Domácí sádlo se škvarky z trouby - postup přípravy
Pokud máte větší množství syrového sádla, lze ho zpracovat upečením v troubě ve sklenicích, díky čemuž v chladu vydrží i delší dobu. Při pečení se navíc vytvoří škvarky, které se pak smíchají s tukem a můžete je využít jako „pomazánku“ na chleba.
Ingredience
Syrové sádlo nakrájejte na kusy a pak je na mlýnku na maso namelte na hrubo. Připravte si sklenice s čistými víčky. Budete potřebovat tolik sklenic, aby je namletá hmota naplnila asi do dvou třetin, ale nebyla v žádném případě stlačená.
Na dno každé sklenice dejte stroužek rozdrceného česneku, 2 kuličky nového koření a 1 bobkový list. Sklenici naplňte mletým sádlem, ale nesmíte ho hutnit, dejte ho do nich jen na lehko. Navrch poté dejte vždy lžičku majoránky a půl lžičky soli.
Každou sklenici přikryjte nahoře alobalem a dejte ji na plech. Plech vložte do studené trouby, nastavte teplotu 190 °C a pečte zhruba 90 minut. Škvarky by měly být hezky do červena.
Po vytažení z trouby ihned sundejte alobal a horké sklenice zavíčkujte. Nechte je vychladnout. Můžete je občas převrátit, aby se škvarky s tukem promíchaly. Po vychladnutí je skladujte v chladu, například v lednici či ve sklepě. Takto připravené sádlo je skvělé samotné na čerstvý chléb či jako základ pro pomazánky a další jídla.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.