Domácí slaný karamel - postup přípravy
Krémový karamel je nadpozemsky chutným doplňkem každého dezertu. Velmi dobře chutná zejména na tučných smetanových sýrech a šlehačkových krémech, ale také jako ozdoba dortů, rolád nebo zmrzlin. Poradíme vám univerzální recept na přípravu lahodné, voňavé a krásně vypadající karamelové omáčky, která je přitom na přípravu velmi jednoduchá a rychlá. Určitě ji pro její skvělé chuťové vlastnosti a právě i její jednoduchost rádi nejednou využijete.
Ingredience
Nejlépe se vám karamel bude připravovat na pánvi nebo v hrnci se silným dnem i stěnami. Nebude mít pak tolik sklon se připalovat.
Silnostěnnou pánev či hrnec postavte na kamna a zapalte pod ním mírný oheň. Do hrnce nasypejte cukr a nasucho jej zahřívejte, dokud se nezačne rozpouštět. Pozor! Důležité je cukr NEMÍCHAT, dokud se nepřemění na nahnědlou karamelovou hmotu!
Zároveň s kastrůlkem na cukr si na vedlejší plotýnku sporáku postavte ještě jeden rendlík, do kterého nalijte tučnou smetanu a rovněž na mírném ohni ji zahřívejte. Tu na rozdíl od cukru pravidelně míchejte, je důležité, aby se nezačala vařit a nepřipalovala se.
Ve chvíli, kdy se cukr roztaví a zezlátne, opatrně odstraňte zbylé krystalky ze stěn hrnce. Ty nesmějí spadnout do karamelové hmoty, protože ta by jinak opět zkrystalizovala. Nejlépe je opatrně odeberte ven z hrnce polévkovou lžící.
Když se veškerý cukr promění na hmotu sytě jantarové barvy, vypněte oheň a přilijte do hmoty zahřátou smetanu. Nelekněte se, hmota začne hodně pěnit. To je ale normální. Špachtlí nebo vařečkou pak míchejte hmotu dohladka.
Nakonec do hmoty přidejte změklé máslo a znovu důkladně rozmíchejte do jednolité konzistence.
Pakliže byste chtěli řidší konzistenci, je třeba použít více smetany. Pokud chcete karamel naopak hustší, použijte smetany méně. Toto rozhodnutí však musí padnout hned na počátku celého procesu.
Když je karamelová hmota hladká, odstavte ji z kamen a nechte vychladnout. V tu chvíli ji můžete buďto rovnou použít, anebo ji přelijte do uzavíratelných sklenic a uložte do chladničky.