Domácí šlehačka - postup přípravy
Znáte ten pocit, když máte rozdělaný dort a přesně v půlce práce vám dojde, že jste zapomněli koupit šlehačku, bez které ale vaše práce bude úplně zbytečná! Co teď? Všechny obchody zavřené, anebo daleko a vy máte vlasy špinavé od mouky. Nemusíte ale zoufat, pokud vám zbylo alespoň mléko, cukr a kousek másla. Díky těmto třem surovinám si můžete šlehačku vyrobit sami doma. Je to snadné a efektivní. A navíc je tahle smetana naprosto fantastická!
Ingredience
Do hrnce si nalijte mléko a přidejte k němu stejné množství másla. Postavte na kamna a na mírném ohni zahřívejte, dokud se máslo úplně neroztaví a v tu chvíli směs odstavte. Dejte pozor, aby se nezačala vařit!
Přelijte směs do misky šlehače či kuchyňského robota a šlehejte zhruba pět až deset minut, v závislosti na výkonu vašeho spotřebiče. Ve chvíli, kdy se na povrchu směsi objeví silný film, zastavte šlehání a vložte smetanu v míse do lednice chladit na nejméně šest hodin.
Po uplynutí této doby misku vyjměte z ledničky, přisypejte do ní moučkový cukr podle chuti a znovu šlehejte, tentokrát tak dlouho, dokud nezískáte hutnou pěnu, která vytváří pevné špičky poté, co vytáhnete metličky šlehače ven.
Takto připravenou šlehačku můžete použít pro zdobení dortů, zmrzlin a jiných dezertů, ale může posloužit také jako dezert sama o sobě. Zkuste ji navršit do misek, dozdobit ji hrstí bobulového ovoce, jako jsou jahody, borůvky či ostružiny, pokapejte ji několika cákanci karamelové či ovocné polevy a dozdobte snítkou máty. Uvidíte, že jste vytvořili luxusní dezert, na který jen tak nezapomenete. A to s bez nejmenšího úsilí a z naprostého minima ingrediencí.
Přejeme vám příjemnou zábavu u tvoření a hlavně dobrou chuť.