Domácí smetanový sýr - postup přípravy
Smetanové sýry v současné době zažívají nebývalou popularitu. Mascarpone, Philadelphia a další produkty se s jistotou zabydlely v regálech prakticky všech obchodů. Staly se totiž nedílnou součástí celé řady dezertů, pomazánek a dalších pokrmů, které právě díky nim získávají neuvěřitelnou a až nebeskou jemnost. Cena smetanových sýrů ovšem odpovídá jejich oblíbenosti a je poněkud vyšší, než by mohla být. Když si kupříkladu připravíte smetanový sýr doma, vyjde vás na naprostý zlomek obvyklé pořizovací ceny a výsledek je často ještě mnohem lepší, než u komerčních variant. Přinášíme vám jednoduchý návod, jak si smetanový sýr typu mascarpone vyrobit v domácích podmínkách.
Ingredience
Smetanový sýr lze připravovat prakticky z kteréhokoliv fermentovaného mléčného výrobku. Ačkoliv tedy v seznamu surovin doporučujeme kefír nebo zakysanou smetanu, stejně dobře jej lze vyrobit také z bílého jogurtu anebo třeba z acidofilního mléka. Vždy však dejte přednost co nejtučnější a nejméně ošetřené variantě. Fermentované výrobky přitom můžete při výrobě různě míchat.
Vložte kefír, smetanu či jiný fermentovaný mléčný výrobek přes noc do mrazáku. Druhý den jej vyjměte a chvilku ho podržte pod horkou vodou, aby lehce změkl a dalo se s ním pracovat. Připravte si velký cedník a mísu, do které cedník vložte. Pak ho vystelte pěti vrstvami gázy.
Ze zmrzlého a povoleného kefíru odstraňte obal a zmrzlý obsah vložte do vystlaného cedníku. Počkejte, až zmrzlý kefír roztaje. Hmotu nechte při pokojové teplotě stát asi 2 až 3 hodiny. Pak obsah cedníku zabalte do gázy, udělejte na ní uzel a celý povrch uzavřete potravinářskou fólií, aby sýr nenasákl další pachy. Pak kefír v gáze, cedníku a míse vložte do lednice. Je vhodné ještě na povrch položit velký talíř a zatížit ho vhodným závažím, jako je plná plastová láhev nebo skleněná zavařovací sklenice s vodou.
Takto nechte v lednici stát do druhého, nebo i třetího dne. Hrnec zpod cedníku nevyndávejte, v průběhu procesu zrání do něho bude odtékat uvolněná syrovátka. Dbejte zároveň na to, aby tato nádoba byla dostatečně velká, anebo ji průběžně vyprazdňujte.
A to je vlastně vše. Po rozbalení gázy zjistíte, že se kefír proměnil na lahodný smetanový sýr. Pakliže byste toužili po jemnější konzistenci, můžete jej našlehat elektrickým šlehačem či tyčovým mixérem.