Domácí sýr mozzarella - postup přípravy
Jen tři suroviny a kvalitní hrnec vám stačí k tomu si doma vyrobit vlastní mozzarellu. Příprava je snadná a výsledek chuťově předčí i sýry tohoto typu prodávané pod drahými značkami.
Ingredience
Nalijte mléko do hrnce a zahřejte ho na 50 °C. Poté do něho začněte po lžicích přidávat ocet, po každé lžíci zamíchejte. Přidávejte ho do té doby, dokud se neutvoří sýrová hmota, od níž se odděluje nažloutlá tekutina.
Poznámka:
V receptu je uvedeno jen přibližné množství octa, protože různé lžíce jsou různě velké, stejně tak můžete mít k dispozici ocet o jiné koncentraci.
Sýrovou hmotu vyndejte z tekutiny a vyždímejte ho. Přidejte do hrnce lžičku soli a zahřejte tekutinu na 70 °C. Poté vložte sýr zpět a nechte prohřát, aby byl plastičtější.
Ruce si zchlaďte ve studené vodě a vytáhněte sýr z hrnce. Dejte pozor, bude z něho odkapávat tekutina. Natáhněte sýr do délky a přeložte ho v polovině, tento postup poté několikrát zopakujte. Nakonec z něj vytvarujte bochánek a nechte ho vychladnout.