Domácí sýr mozzarella jen ze dvou přísad připravíte za 30 minut - postup přípravy
Jemný a pružný sýr uchovávaný v nálevu ze solené syrovátky. To je italský sýr mozzarella, který je tolik populární při přípravě pizzy, těstovin a spousty dalších pokrmů, anebo podávaný jen tak samotný s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem. Rozdíly v kvalitě tohoto sýra na pultech obchodů jsou obrovské, stejně tak jako v jeho složení. Pokud si připravíte doma svůj vlastní, nejenže víte, co jíte, ale navíc si pochutnáte mnohem víc.
Ingredience
Maso
Ingredience
Do velkého hrnce nalijte kravské mléko, položte ho na kamna a zahřejte mléko na 50 °C, což si nejlépe ověříte ponorným teploměrem.
Když mléko dosáhne požadované teploty, odstavte ho z kamen a postupně přidávejte ocet.
Nejprve přidejte dvě lžíce octa a promíchejte vařečkou. Pak přidejte jednu lžíci octa a za stálého míchání přidejte zbylé tři lžíce octa.
Všimněte si, že po čtyřech přidaných lžících octa se začne ze směsi oddělovat syrovátka. Po šesté lžíci pak syrovátka zežloutne a začne se hromadit sýr.
Když je sýrová hmota úplně oddělená od syrovátky, vyjměte ji a rukama ji propracujte a vymačkejte, abyste ji zbavili veškeré přebytečné tekutiny a odložte ji zvlášť do misky.
Zbylou syrovátku zahřejte na 70 °C, odstavte z plotny, přidejte sůl a dobře promíchejte.
Získaný sýr vložte zpátky do syrovátky a rukama ho promněte, aby se sýr začal roztírat. Čím je syrovátka teplejší, tím více se sýr rozpadá.
Po několika prohněteních posbírejte sýr ze syrovátky a zformujte ho do hladké kuličky.
Do jiné mísy nalijte studenou vodu a získaný sýr do ní ponořte. Nechte ho úplně vychladnout.
Hotový sýr můžete uchovat ve vychladlé slané syrovátce v dobře uzavřené nádobě vložené do lednice.
Mozzarellu použijte tak, jak jste zvyklí, tedy k dozdobení pizzy, zapečených pokrmů či jako součást jednohubek spolu s rajčaty či hroznovým vínem.