Domácí tlačenka z vepřového kolene - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na domácí tlačenku z vepřového kolene podle Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, která se s tou kupovanou nedá ani srovnat. Podávejte ji s čerstvou cibulí, octem a křupavým pečivem.
Ingredience
Vepřové koleno omyjte pod tekoucí vodou a vložte ho do hrnce. Přidejte k němu cibuli i se slupkou, bobkový list, nové koření, 1 lžičku soli a 10 celých pepřů.
Koleno zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Vařte ho pod pokličkou doměkka, přibližně 2–3 hodiny, přičemž musí být maso stále ponořené.
Uvařené koleno vyjměte z vývaru a dejte ho stranou. Do vývaru přidejte 3 stroužky prolisovaného česneku a vařte ho další půl hodiny bez pokličky, aby se zredukoval.
Z vepřového kolene vytáhněte kost a maso nakrájejte na kousky. Vepřovou kůži nasekejte nožem na co nejmenší kousky, aby se vytvořil rosol a držel celou tlačenku pohromadě.
Maso i kůži přendejte do mísy. Přidejte do něj mletý pepř, 1 lžičku soli a majoránku. Postupně přilívejte horký vývar, ale pozor, nemělo by ho být příliš mnoho, aby v něm maso neplavalo.
Vše pečlivě promíchejte a směs naplňte do sáčku na tlačenku. Během chladnutí otáčejte váleček každých 10 minut, aby se pepř a tuk neusadil jen na jedné straně.
Tlačenku pokojové teploty přendejte do lednice a nechte ji přes noc ztuhnout. Poté ji nakrájejte a servírujte ji s cibulí, octem a křupavým pečivem.
Tip: Do tlačenky můžete také přidat nožičky, hlavu, plec, jazyk nebo jiné oblíbené maso.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem