Domácí tvarohový sýr s olivovým olejem a tymiánem - postup přípravy
Už z pouhých dvou základních ingrediencí si velmi jednoduše vyrobíte domácí sýr, který kvalitou i cenou snadno předčí veškeré své komerčně dostupné alternativy. Olivový olej a tymián mu navíc dodají skvělou chuť v italském stylu.
Ingredience
Vymačkejte šťávu z jednoho citronu a proceďte ji. Do hrnce dejte vařit mléko. Až bude teplé, začněte do něho postupně lít citronovou šťávu a míchejte. Pomalu ho vařte na mírném plameni, dokud se nezačne srážet. Pak hned vypněte plamen a míchejte mléko, dokud se zcela nevysráží.
Směs přeceďte přes síto a gázu a vyždímejte. Tvaroh nechte v gáze a scezenou syrovátku nalijte do hrnce. Přidejte do ní sůl. Jakmile syrovátka začne vřít, dejte do ní tvaroh v gáze a vařte ho 2 až 3 minuty.
Vezměte si formičku na sýr (případně malé sítko), vyložte ji gázou a dejte do ní sýr. Tu poté dejte do sítka, sýr zatěžkejte a nechte z něj 40 minut odkapávat tekutinu. Hotový sýr dejte na talířek, polijte ho olivovým olejem, posypejte tymiánem a můžete servírovat.