Domácí zavařené limonády z čerstvého ovoce a máty - postup přípravy
Výroba domácích limonád je hned po pečivu novou módní vlnou mezi restauratéry i v domácnostech. Pokud byste si rádi připravili lahodné nápoje ze sezónního ovoce, které vydrží až do příštího roku, stačí vám na to jen hromada velkých zavařovacích sklenic, čerstvé ovoce a nať máty.
Třešňová limonáda
Meruňková limonáda s citrónem a mátou
Broskvová limonáda s pomerančem
Jablková limonáda s citrónem a mátou
Postup u všech receptů je tentýž. Ovoce rozkrájejte a zbavte je pecek a jadřinců. Vložte je do zavařovací sklenice, podle potřeby přidejte mátu a vše zasypejte cukrem a zalijte vroucí vodou. Co se týče cukru, uvedené množství je pouze orientační a můžete ho přizpůsobit podle vlastních preferencí, případně jej nahradit jiným druhem sladidla.
Sklenice zvolna uzavřete víčky a vložte je do hrnce, jehož dno je vyložené starým ručníkem či utěrkou. Nalijte do hrnce vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny výšky sklenice, a nechte zavařit asi 15 minut. Poté vyjměte sklenice z vodní lázně a pevně zatáhněte víčka.
Sklenice otočte dnem vzhůru, překryjte je dekou nebo několika vrstvami ručníků a nechte je zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Hotové limonády uskladněte na temném a chladném místě, jako je sklep či spíž, kde vydrží i déle než rok.