Domácí zavařené ovocné limonády na zimu - postup přípravy
Až se vás zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete se kromě kompotů a džemů pochlubit také báječně chutnými limonádami z čerstvého ovoce.
Ingredience na 1 litrovou sklenici
Pomeranč rozkrojte napůl, odstraňte z něj špičky a zbytek nakrájejte na tenké půlkulaté plátky. Pokud jsou v dužnině semínka, odstraňte je.
Na dno každé čisté a sterilizované zavařovací sklenice přidejte libovolné ovoce. My jsme přidali do jedné třešně, do druhé meruňky a do třetí černý rybíz (vše důkladně omyté a vypeckované). Nakrájené plátky pomeranče rovnoměrně rozdělte do sklenic. Na pomeranč do každé sklenice vložte větvičku čerstvé máty.
V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu, dolijte sklenice až úplně po okraj a volně je zakryjte sterilizovanými víčky. Sklenice s budoucí limonádou nechte zvolna vychladnout asi na 30 °C. Zchladlou vodu z každé sklenice poté slijte zvlášť do kastrůlku. Přidejte k ní cukr a přiveďte k varu. Poté vodu nalijte zpátky do sklenice na ovoce a přiklopte víčkem, které tentokrát pevně zatáhněte. Postup opakujte s každou sklenicí zvlášť.
Pevně uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru, zakryjte je teplou dekou a nechte je zvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Po zchladnutí uskladněte limonády na chladné a tmavé místo, kde vydrží až dva roky.