Domácí zázvorky - postup přípravy
Zázvorové sušenky jsou klasickým, velmi starým druhem vánočního cukroví, které pamatují ze svého dětství už naše babičky. Tento recept jeho autorka, paní Jitka Zeiselová, dlouho hledala a zkoušela, aby nalezla tu pravou chuť ze svého dětství. Výsledek jejího pátrání je zde k dispozici i pro vás.
Ingredience
Obě mouky a moučkový cukr smíchejte ve velké míse. Přidejte lžičku jedlé sody a mletý zázvor, vyklepněte dvě velká, anebo tři menší vejce a přidejte teplé, změklé sádlo. Zadělejte elastické a soudržné těsto, které vyválejte na placku silnou asi 3 až 5 mm.
S pomocí vykrajovátek z těsta vykrájejte různé tvary sušenek, které vyskládejte na plech tak, jak jste je vykrájeli a neotáčejte je. Takto vykrájené tvary nechte odpočinout do druhého dne a teprve poté je vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C asi na 15 minut péct. Pokud by růžověly příliš rychle, stačí pouze 10 minut. Raději je zpočátku sledujte, abyste je nepřepekli a sušenky nezůstaly příliš vysušené a tuhé, mají k tomu sklon.
Upečené sušenky vyskládejte do krabice. Mohou zůstat jen tak, anebo je ozdobte podle své chuti a fantazie. Po upečení a zchladnutí budou velmi tvrdé, ale nelekejte se. Nechte je asi 10 dní uležet a ony zvláční. Pokud zůstanou i po několika dnech tvrdé, je to znamení, že jsou přepečené. Raději upečte nové a nechte je v troubě kratší dobu.