Domácí zmrzlina s ostružinovou omáčkou - postup přípravy
Zmrzlina je oblíbená pochoutka už po mnoho tisíc let. Ve starém Egyptě začala jako zmrzlá ovocná šťáva, v jiných částech světa zase lidé mrazili buvolí mléko. Číňané zase sbírali medové rampouchy z úlů lesních včel. Ze všech těchto jednoduchých pochutin vznikl vynález, v jehož delikátnosti závodí všechny přední státy světa. V dnešní době jsme nasbírali inspiraci ze všech těchto variant a umíme připravit zmrzliny od drceného ovoce až po zmraženou smetanu. Jednou takovou výbornou domácí variantou zmrzliny je právě posledně jmenovaná varianta, která je velmi univerzálním základem pro další zmrzlinové příchuti
Zmrzlina
Omáčka
Na výrobu zmrzliny použijte smetanu s co nejvyšším obsahem tuku. Před přípravou musí být co nejstudenější, ideálně přímo z ledničky, případně ji na půl hodiny vložte do mrazáku.
Studenou smetanu vyklopte do misky a smíchejte ji s práškovým cukrem a vanilkou. Směs elektrickým šlehačem šlehejte alespoň 5 minut maximální rychlostí, dokud nevytvoříte hustou pěnu.
Pokud chcete, můžete v této fázi do zmrzliny vmíchat kousky čokolády, ovoce nebo sekané ořechy. Vložte ji nejméně na 6 hodin do mrazničky a pravidelně několikrát promíchejte, aby se nevytvořila zmrzlá cihla.
Před podáváním zmrzliny si vytvořte ovocnou omáčku.
Ostružiny omyjte, vložte do mixéru a rozmixujte. Pokud vám vadí semínka, přepasírujte hmotu přes sítko a semínka a pevné části vyhoďte. Rozmixovanou ostružinovou dužninu vložte do hrnce, přidejte 400 ml vody, přisypejte Gelfix a dvě lžíce cukru. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi jednu minutu. Pak přidejte jedno kilo cukru, rozmíchejte a vařte dalších 5 minut.
Takto připravenou ovocnou omáčku uchovejte v zavíčkovaných zavařovacích sklenicích, vydrží asi dva roky. Poté, co zmrzlina důkladně ztuhne, můžete ji podávat přelitou ostružinovou omáčkou.