Dort Monte s vanilkovým krémem - postup přípravy
Připravte si lahodný dort Monte, který je ideální jako dezert na narozeninovou oslavu i ke kávě ve všední den. Dort ocení všichni milovníci oříšků a čokolády.
Základ
Krém
Zdobení
Nejprve připravte krém. Žloutky vyšlehejte s klasickým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte 200 ml mléka, mouku a vanilkový pudink v prášku a pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience nepropojí.
Tip: Aby v krému nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Zbytek mléka nalijte do hrnce, zahřejte ho a vlijte do něj směs s pudinkem, za stálého šlehání. Základ na krém vařte 2–3 minuty, do zhoustnutí. Poté směs zakryjte potravinovou fólií a nechte ji volně vychladnout.
Tip: Aby na směsi nevznikl škraloup, položte na ni fólii tak, aby se jí přímo dotýkala.
Dortový ráfek vyložte pečicím papírem, pomažte trochou másla a vysypte moukou. Dno ráfku pokryjte částí nasekaných pražených lískových ořechů. Zbytek si odložte bokem na závěrečné zdobení.
Poznámka: Ořechy pražte na suché pánvi cca 5 minut.
V samostatné míse vyšlehejte vaječné bílky do sněhu a přidejte do něj cukr, za stálého šlehání. Do sněhu opatrně vmíchejte mouku a směsí pokryjte lískové ořechy v ráfku. Základ na dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Během pečení dokončete přípravu krému. Vychladlý základ na krém prošlehejte a smíchejte se změklým margarínem. Krém rozdělte na dvě části a do jedné z nich vešlehejte rozpuštěnou vychladlou čokoládu.
Poznámka: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
Upečený základ nechte vychladnout, vyjměte ho z dortového ráfku a překlopte ho stranou s ořechy nahoru. Dezert pokryjte rozpuštěnou tmavou čokoládou a rozlámaným sušenkami, které pokryjte světlým a poté čokoládovým krémem.
Dezert vložte do lednice, dokud neztuhne a poté celý jeho povrch potřete šlehačkou. Dort Monte nakonec ozdobte rozpuštěnou čokoládou na vaření a posypte zbytkem nasekaných ořechů.
Tip: Dort servírujte vychlazený a nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Natašine Slastice