Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort Monte s vanilkovým krémem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Dort Monte s vanilkovým krémem - postup přípravy

Připravte si lahodný dort Monte, který je ideální jako dezert na narozeninovou oslavu i ke kávě ve všední den. Dort ocení všichni milovníci oříšků a čokolády.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Základ

Krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte krém. Žloutky vyšlehejte s klasickým a vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte 200 ml mléka, mouku a vanilkový pudink v prášku a pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience nepropojí. 

Tip: Aby v krému nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.

2. KROK

Zbytek mléka nalijte do hrnce, zahřejte ho a vlijte do něj směs s pudinkem, za stálého šlehání. Základ na krém vařte 2–3 minuty, do zhoustnutí. Poté směs zakryjte potravinovou fólií a nechte ji volně vychladnout. 

3. KROK

Tip: Aby na směsi nevznikl škraloup, položte na ni fólii tak, aby se jí přímo dotýkala.

4. KROK

Dortový ráfek vyložte pečicím papírem, pomažte trochou másla a vysypte moukou. Dno ráfku pokryjte částí nasekaných pražených lískových ořechů. Zbytek si odložte bokem na závěrečné zdobení.

Poznámka: Ořechy pražte na suché pánvi cca 5 minut.

5. KROK

V samostatné míse vyšlehejte vaječné bílky do sněhu a přidejte do něj cukr, za stálého šlehání. Do sněhu opatrně vmíchejte mouku a směsí pokryjte lískové ořechy v ráfku. Základ na dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.

6. KROK

Během pečení dokončete přípravu krému. Vychladlý základ na krém prošlehejte a smíchejte se změklým margarínem. Krém rozdělte na dvě části a do jedné z nich vešlehejte rozpuštěnou vychladlou čokoládu.  

Poznámka: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.

7. KROK

Upečený základ nechte vychladnout, vyjměte ho z dortového ráfku a překlopte ho stranou s ořechy nahoru. Dezert pokryjte rozpuštěnou tmavou čokoládou a rozlámaným sušenkami, které pokryjte světlým a poté čokoládovým krémem.

8. KROK

Dezert vložte do lednice, dokud neztuhne a poté celý jeho povrch potřete šlehačkou. Dort Monte nakonec ozdobte rozpuštěnou čokoládou na vaření a posypte zbytkem nasekaných ořechů. 

Tip: Dort servírujte vychlazený a nakrájený na kousky.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Natašine Slastice

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů