Dort se smetanovou náplní a čokoládovou polevou - postup přípravy
Slaví někdo z vaší rodiny v nejbližší době narozeniny? Zkuste jej tedy překvapit skvostným vláčným dortem se smetanovým krémem a čokoládovou polevou! Nejen oslavenec se bude po prvním soustu oblizovat.
Ingredience
Začněte přípravou těsta na korpus. V míse si vyšlehejte vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem. Poté přisypte kypřící prášek, polohrubou mouku, kakaový prášek, vlijte slunečnicový olej, mléko a metličkou nebo ručním mixérem vypracujte hladké těsto polotekuté konzistence.
To nakonec vlijte do formy na koláč vystlané pečícím papírem a dejte péct na cca čtvrt hodiny při teplotě 170 °C.
Příprava smetanové náplně, polevy a kompletace dortu
Až se korpus upeče, vyjměte jej z trouby a pokapejte po celé ploše mlékem ochuceným slazeným kakaem. Tak piškot skvěle zvláčníte. Pak se pusťte do výroby krémové náplně. V hlubší míse si vyšlehejte smetanu spolu s moučkovým cukrem a mascarpone.
Také přidejte dva vanilkové cukry a náplň máte hotovou. Navrstvěte ji tedy rovnoměrně na kakaový korpus. Povrch polijte ještě čokoládovou polevou, kterou jste si připravili rozpuštěním hořké čokolády v horké smetaně. Vše dejte tuhnout do lednice na několik hodin (ideálně tedy přes noc).
Servírování dortu se smetanovou náplní a čokoládovou polevou
Ztuhlý a správně vychlazený dort vyjměte z lednice, naporcujte a podávejte například s čerstvým ovocem. Hodit se k porci bude například šálek oblíbené kávy, čaje, nebo kakao. Přejeme vám dobrou chuť.