Dort z listového těsta s krémem - postup přípravy
K dortu neodmyslitelně patří krém, který ho udělá lahodný a vláčný. Tento recept na skvělý dezert je toho příkladem. Přitom není nijak náročný a zvládne ho i začátečník.
Základ
Vařený krém
Sirup
Korpus
Jako první se začne těstem. Listové těsto dnes není problém koupit, a pro jednoduchost tento postup také doporučujeme. Těsto se rozválí na dva obdélníkové kusy a vidličkou se do něho udělá několik děr, které zabrání nafukování při pečení.
Následně se těsto také posype moučkovým cukrem. Takto připravené se na pečicím papíru vloží do trouby rozehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Při této teplotě se peče zhruba dvacet minut. Poté se vyndá, nechá chladnout a vloží do dortové formy.
Příprava krému
Mezi tím, co se těsto peče a chladne, si lze připravit krém. Základem je škrob, který se zalije mlékem a vše se co nejdůkladněji zamíchá. Následně se směs nalije do hrnce ke zbytku mléka a přidá se vanilková esence a povolené máslo. Vše se pomalu ohřívá, díky čemuž směs houstne. Když má požadovanou konzistenci, dá se zhruba na hodinu vychladit. A potom se důkladně vyšlehá elektrickým šlehačem.
Vrstvení dortu
Obě hlavní složky jsou hotové a dort se může začít tvořit. Na spodní plát listového těsta se v dostatečném množství nanese krém, který je třeba důkladně rozetřít.
Na tento základní krém přijde další vrstva, kterou je třeba nejprve upéct. V míse se smíchají vajíčka, dále cukr a vytvoří se hustší směs. K základu těsta se přidá prosátá mouka, vanilková esence a škrob. Vše se důkladně zamíchá, nalije na plech s pečicím papírem a dá do trouby na dvacet minut. Po tuto dobu se těsto peče při teplotě 180 stupňů Celsia.
Příprava sirupu
Nelze zapomenout také na cukerný sirup. Ten vznikne jednoduše z kombinace vody a cukru. Směs se důkladně zamíchá a na dvě minuty vloží do mikrovlnky. Tímto sirupem se důkladně potře právě upečené těsto.
Finalizace dortu
Upečené těsto se položí do formy, na krém. Následuje opět velmi důkladná vrstva krému. Na ten se následně přiklopí druhý kus listového těsta. A tímto posledním krokem je lahodný krémový dort hotový. Pro ozdobu se lehce pocukruje a může se servírovat.