Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dýňový koláč bez vajec a mléka

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Dýňový koláč bez vajec a mléka - postup přípravy

Jednoduché dezerty zvládne upéct i začátečník. Jako v případě tohoto dýňového koláče, na který nebudete potřebovat ani vejce, ani mléko. Stačí jenom banální ingredience a vznikne pochoutka, kterou si každý zamiluje.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Vezměte dýni, tu zbavte slupky a dalších částí, které nejsou k jídlu a nakrájejte ji na menší kousky. Ty následně na struhadle strouhejte. Ideální je na tento recept hrubší konzistence strouhání. Hotovou nastrouhanou dýni postupně přendávejte do dostatečně velkého hrnce.

2. KROK

Hrnec položte na sporák a přisypte k dýni zhruba polovinu připraveného cukru. Sporák zapněte na střední ohřev a začněte dýni postupně dusit. Přiklopte hrnec poklicí a čas od času promíchejte. Dýně by měla pustit vodu, ve které se rozpustí cukr. Ten zbývající následně do hrnce dosypávejte a nechte ho rozpustit. Takto dýni duste po dobu zhruba 20 minut. Měla by dostatečně změknout. Následně k ní vmíchejte strouhanku a skořici a poté sundejte poklici, vypněte sporák a nechte dýni chladnout.

3. KROK

Přípravu těsta začněte kváskem. Do mísy dejte trochu vlažné vody, trochu mouky, cukr a také droždí. Lehce promíchejte a směs nechte na teplém místě zhruba 20 minut, dokud kvásek nevzejde. Následně můžete pokračovat v přípravě těsta. To znamená postupné přidávání zbývajících ingrediencí. Tedy mouky, oleje, soli a samozřejmě vody. Těsto hněteme do jednotné, nelepivé podoby. Těsto není třeba nechat vykynout, můžete s ním hned pracovat.

4. KROK

Hotové těsto rozdělte na tři stejně velké díly. Každý z nich vyválejte na tenký, obdélníkový plát. Na každý z nich naneste zhruba třetinu dýňové náplně. Následně ji začnete balit, stejně jako když připravujete štrůdl. Takto postupujte i se zbývajícím těstem. Jednotlivé šišky položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Při té pečte asi 50 minut. Po vyndání nechte stydnout, následně posypte moučkovým cukrem a můžete servírovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů