Éclairs z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem - postup přípravy
Éclairs jsou jedním z nejelegantnějších dezertů, které budou ozdobou každé sváteční tabule. Nejen že neodolatelně vypadají, ale také tak chutnají, lehké odpalované těsto doplňuje lahodný vanilkový krém, do kterého se zamilujete po prvním zakousnutí.
Éclairs
Krém
Na ozdobu
Začněte přípravou krému. Mléko, vajíčko, cukr, škrob a vanilkový cukr společně řádně promíchejte v hrnci a za stálého míchání přiveďte k varu.
Vmíchejte asi 50 g másla a vypněte plotnu. Hustý základ krému nechte zchladnout. Následně jej překryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladit, ideálně v lednici.
Na odpalované těsto v hrnci smíchejte vodu, mléko, cukr, sůl a olej. Vše řádně promíchejte a přiveďte postupně k varu.
Do vroucí směsi vmíchejte po částech mouku. Nepřestávejte míchat, měla by vzniknout hladká směs. Jakmile jsou rozmíchány všechny hrudku, vypněte plotnu.
Základ těsta nechte asi 5 minut zchladnout, poté lehce prošlehejte. Postupně vmíchávejte vejce, další přidejte vždy až když je předchozí vejce zcela rozmíchané.
Vzniklým těstem naplňte cukrářský sáček a silnější špičkou na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tyčinky dlouhé asi 8 cm.
Tyčinky lehce uhlaďte prstem namočeným ve vodě. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, následně snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 25 minut. Během pečení neotvírejte troubu.
Upečené éclairs nechte zcela vychladnout. Během této doby si můžete připravit krém z másla a uvařeného vanilkového základu.
Máslo pokojové teploty vyšlehejte do pěny. Postupně, po lžících přidávejte vanilkový základ. Další lžíci hmoty přidávejte až poté, co je předchozí lžíce zcela zašlehána.
Vychladlé éclairs plňte cukrářským sáčkem s připraveným krémem. Použijte co nejtenčí špičku, tou udělejte do spodní strany éclairs otvor a zlehka vtlačte krém.
Hotové, naplněné éclairs posypte moučkovým cukrem. Pokud chcete luxusnější variantu, můžete je například polévat čokoládou a dále zdobit drcenými ořechy či mandlemi.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Nafis Taomlar