Éclairy s vanilkovým krémem - postup přípravy
Pokud ještě neznáte zákusek zvaný éclair, určitě jej musíte okusit. A jak jinak, než že si sami připravíte ten nejlepší dezert, který je v podstatě rodinným pokladem. Rozplývá se doslova na jazyku a jeho chuť je přímo nepřekonatelná. Pusťte se do jeho přípravy.
Těsto
Krém
Nejprve si připravte těsto na éclairy. A to tak, že do rendlíku vlijte vodu a smíchejte ji se slunečnicovým olejem. Tyto suroviny pak svařte na středním plamenu a postupně do tekutiny vsypávejte prosátou hladkou mouku. Mezitím neustále směs míchejte vařečkou. Také do těsta přidejte vejce a propojte s ostatními ingrediencemi. Měla by vám vzniknout tužší a hladká hmota.
Pomocí lžíce pak tvořte jakési „banánky“ přímo na pečícím papíru, kterým máte vystlaný plech. Až spotřebujete všechno těsto, vložte éclairy do trouby a pečte při 200 stupních Celsia po dobu osmi minut. Pak teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a dopékejte dalších dvacet minut.
Mezitím se pusťte do přípravy vanilkového krému. V malém hrnci si svařte mléko. V samostatné misce si vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem a moukou. Pak směs vlijte do svařeného mléka a metličkou promíchávejte, než hmota zhoustne. Následně krém sundejte z plotny a nechte vychladnout. Nakonec ho dochuťte vanilkovou esencí.
Až se éclairy dopečou, vyjměte je z trouby a nechte vychladnout. Poté je rozřízněte ostrým nožem na půl a plňte připraveným a také vychlazeným vanilkovým krémem. Zákusek nechte před podáváním ztuhnout v lednici alespoň hodinu. Dezert lze doplnit i o čokoládovou polevu a kopeček čerstvé šlehačky. Přejeme dobrou chuť!