Fazolový hrnec s bramborami a bůčkem - postup přípravy
Pokrmy z jednoho hrnce jsou skvělé hned z několika důvodů. Jednak jsou neskutečně chutné a chutě surovin jsou dokonale propojené. Mimo to jsou tyto pokrmy také velmi rychlé a navíc nezašpiníte téměř žádné nádobí. A to je skvělé! Existuje celá řada nejrůznějších receptů tohoto typu. O ten na brambory s bůčkem a fazolí se s námi podělila paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejte dvě lžíce sádla a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibulku. Vepřové maso nakrájejte na malé kostky, posypejte je solí, pepřem a drceným kmínem a dobře promíchejte. Když je cibulka růžová, přidejte k ní maso a opékejte ho ze všech stran dozlatova. Postupně pak do pánve přidejte jemně nasekaný česnek a mrkev krájenou na malé kostky. V této fázi můžete (ale také nemusíte) přidat další zeleninu, jako je celer, paprika nebo houby.
Vše společně chvíli restujte, aby česnek začal vonět a mrkev se trochu opekla. Pak vše podlijte trochou vody nebo vývaru, promíchejte a pod pokličkou duste, dokud není maso měkké.
Mezitím očistěte brambory a nakrájejte je na malé kostky. Když maso začne měknout, přidejte k němu brambory a přilijte ještě trochu vody nebo vývaru. Znovu přiklopte pokličku a pokračujte ve vaření, dokud brambory i maso úplně nezměknou.
Připravte si záklechtku z mouky a vody a přilijte ji do omáčky v pánvi. Nechte vše chvíli provařit, dochuťte solí, pepřem, kmínem a sušeným česnekem. Pokud chcete, můžete přidat také majoránku nebo chilli. Konzervované červené fazole slijte ze slaného nálevu a přidejte je do směsi. Bílé fazole přidejte i s rajčatovou omáčkou.
Vedle v pánvi orestujte dozlatova klobásu krájenou na drobné kostky nebo na plátky a přidejte ji do hrnce s bramborami a masem. Ještě chvíli vše pohromadě provařte a podávejte s čerstvým pečivem.