Francouzské kuře se 40 stroužky česneku - postup přípravy
Kuřecí maso na obvyklý způsob rodinu asi příliš nezaujme, ale tento francouzský recept opět zařadí tento druh masa na váš seznam nejoblíbenějších jídel. Navzdory notné dávce česneku vznikne zcela delikátní pokrm, které zažene hlad, ale dodá i potřebné vitamíny a antioxidanty. Příjemná vůně česneku a majoránky navíc přivábí strávníky ještě dlouho před samotným dopečením!
Ingredience
Nejvhodnější je koupit celé kuře a naporcovat si jej v pohodlí domova, ale samozřejmě lze použít i čtvrtky, paličky nebo křídla. Maso dobře omyjte a odstraňte přebytečnou kůži nebo zbytky peří a brk. Kuře naporcujte na menší kusy a dokonale osušte pomocí papírových utěrek.
Do velké pánve s nepřilnavým povrchem nalijte olej, nechte jej rozehřát a položte kuřecí kousky kůží dolů, aby se dobře opekly dozlatova. Pracujte s masem obezřetně, aby olej nevystříkl z pánve a nedošlo k úrazu. Můžete přilívat olej průběžně. Pánev přikryjte pomocí pokličky, po dopečení maso otočte a opečte i z druhé strany. Mezitím oloupejte asi 40 stroužků česneku.
Po opečení masa jej vyjměte a do oleje vsypejte celé stroužky česneku a smažte za pravidelného míchaní asi 5 minut. Poté je opatrně vyndejte a přilijte do oleje víno (nebo 50 ml brandy) a nechte provařit dalších 5 minut. Olej osolte a opepřete, přidejte majoránku a kmín a vypněte.
Pekáček vyložte alobalem, nechte dostatek i na zakrytí. Vložte kuřecí maso, přidejte česnek a zalijte omáčkou z pánve, vršek uzavřete alobalem nebo použijte poklici. Vložte do předem vyhřáté trouby na cca 200 °C na 30 minut, poté nechte dopéct dalších 15 minut bez zakrytí, polijte výpekem. Po dopečení podávejte s bramborem nebo oblíbenou přílohou.